Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč letos nezkusit dovolenou v Černé Hoře?

  All inclusive dovolená v uzavřeném resortu vám nic neříká a Chorvatsko hlásí raketový nárůst rezervovaných apartmánů. Co takhle zkusit něco nového, ne tolik probádaného a strávit dovolenou v Černé Hoře?

Černohorské pobřeží je stejně krásné jako chorvatské. Jako bonus dostanete nižší ceny a místa, která jste ještě nenavštívili. V následujících řádcích vám dám 8 tipů, co navštívit v Černé Hoře. A kdoví, možná, že právě vaše příští dovolená bude v této krásné rozmanité zemi.

1) Historie na každém kroku v Kotoru

Kotor je malé historické městečko zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Nachází se v kotorském zálivu, který připomíná spíše italská jezera nežli moře. Kotoru se přezdívá „kočičí město“, jelikož (a to vám přísahám) jste nikdy nikde neviděli tolik koček v jednom malém městě. Kočky jsou toulavé, ale místní organizace je kastruje, očkuje a obyvatelé města se o ně starají. Kočky mají na každém kroku svůj domeček s jídlem. Na Kotor vzhlíží pevnost, na kterou můžete vylézt a vidět z ní krásně kotorskou zátoku s celým městem.

Kotor

2) Trocha kouzla na Perastu

Perast je malé městečko jen pár kilometrů od Kotoru. Jeho největším lákadlem jsou dva malé ostrůvky s kostely, na které se můžete malou lodí vypravit. Jeden z ostrůvků, Gospa od Škrpjela je uměle postaven jako jediný ostrov v Jadranském moři. Postavili ho dva benátští námořníci na kameni, na němž se jim dle pověsti v roce 1452 zjevil obraz Panny Marie.
Už při parkování vás budou nahánět Černohorci s nabídkami lodní dopravy na tento ostrov. Cenu určitě smlouvejte. Je nepsané pravidlo, že tito „naháněči“ u parkoviště mají i dvojnásobné ceny než ti, co to stejné nabízejí přímo v srdci Perastu.

Perast

3) Na skok do Tivatu pro nádech luxusu

Tivat se taktéž jako předešlá 2 města nachází v zátoce, ale přezdívá se mu „černohorské Monte Carlo“. Nachází se u něj letiště, na kterém nejčastěji přistávají soukromá letadla a nyní tam dvakrát týdně lítá přímý let z Prahy. V přístavu kotví velmi drahé jachty a pár týdnů zpátky tam dokonce kotvila i jachta Solaris v hodnotě 13 miliard Kč od ruského oligarchy Abramoviče. Tivat je plný krásných mezinárodních restaurací, kaváren a butiků světově proslulých značek.

Porto Montenegro

4) Pro turisty nejoblíbenější Budva

Pokud se sem vypravíte během hlavní sezóny, která bývá od půlky června do září, slibuji, že se tady budete cítit právě jako v Chorvatsku. Proč? Protože ti, co se nevlezli do Chorvatska, dorazili do Budvy. Ta patří k těm větším černohorským městům, v porovnání ale s jinými městy v Chorvatsku, má rozlohu menší. Do karet ji hrají pláže, které se rozprostírají nejen v Budvě, ale i jejím blízkém okolí, a které jsou právě tady jako na jednom z mála míst Černé Hory spíše smíšené. Budva svým návštěvníkům nabídne mnoho: noční zábavu, obchody, restaurace, kavárny, kasina (ty hrály roli i v jednom z dílů Jamese Bonda), ale zároveň v jejím krásném historickém starém městě se dokáže na chvíli ztratit nejeden turista. Budva má taktéž několik promenád okolo moře, jedna z nich se táhne podél skal a při západu slunce je to velká romantika. Zajímavostí je, že se turismus v Budvě začal rozšiřovat až okolo roku 2000 a s tím se v černohorštině usídlil pojem „budvanizacija“, neboli nekontrolované stavění bez dodržování předpisů a územního plánování. Budva zároveň nabízí ideální pozici pro poznání celého pobřeží Černé Hory, jelikož se nachází cca v polovině jižního pobřeží a je to fajn záchytný bod.

Budva

5) Sv. Stefan, poloostrov jako malovaný

Kousek od Budvy se rozkládá malý poloostrov Sv. Stefan. Ten býval rybářskou vesnicí. Nyní na něm jeden světový řetězec otevřel vlastní luxusní resort. Od dob covidu je resort zavřený a ani letos to nevypadá, že by se otevřel. Pro lidi je tak nepřístupný. I když se na poloostrov nedostanete, jsou u něj dvě krásné pláže či vyhlídka.

6) Ulcinj a nejdelší pláž na hranicích s Albánií

Kousek od hranic s Albánií se rozkládá město Ulcinj. Toto město se od ostatních liší už od prvního pohledu. Ve městě uvidíte dvojjazyčné názvy (černohorské a albánské) a celkový dojem z města je orientálnějšího rázu díky historii spojené s Turky. U Ulcinju se nachází12 km dlouhá písčitá pláž, u které se nachází nejen bary a diskotéky, ale i kempy pro rodiny s dětmi.

Velika Plaža u Ulcinju (část Barbossa)

7) Největší ptačí rezervace v Evropě na Skadarském jezeru

Skadarské jezero je tak velké, že se nevešlo do jedné země, a proto se rozkládá na území jak Černé Hory, tak Albánie. Tato anekdota je sice myšlena s nadsázkou, ale nic to nemění na tom, že je jezero opravdu velké, největší na celém Balkáně. Je na něm spousta krásných míst, ale pokud jich mám vypíchnout pár, tak zmíním Virpazar, jako hlavní bod pro plavby na Skadarském jezeru. Cena výletu se taky dá usmlouvat a můžete se po jezeru projíždět 2 hodiny nebo klidně i celý den. Nesmím opomenout zmínit oblast Karuč, u které se nacházejí nádherné vyhlídky a malá kavárna s dechberoucím výhledem, kterou vlastní turecká rodina. Můžete si tam dát černohorskou verzi malých koblížků, či klasické nápoje a pravou tureckou kávu.

Pavlova strana - vyhlídka na Skadarské jezero

8) Divoká příroda v Národním parku Durmitor

Posuneme se dál na sever do Národního parku Durmitor, který je taktéž zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Durmitorem protéká řada řek, ale nejznámější je Tara, která dokonce protéká druhým nejhlubším kaňonem na světě, a zároveň nejhlubším kaňonem v Evropě. V Durmitoru se nachází ledovcová jezera, rozsáhlé louky, rašeliniště, vápencové pohoří a aktivit nabízí celou řadu pro všechny věkové skupiny. Od turistiky, přes rafting, jízdu na čtyřkolkách či koních až přes mnoho adrenalinových sportů. Vybere si každý.

Ledovcové jezero v NP Durmitor

Možná jsem vás tímto článkem na Černou Horu nalákala, i přesto, že jsem zmínila pouze hlavní a nejznámější místa. Těch méně známých, ale ne o nic méně krásnějších má Černá Hora celou řadu. Ale o tom zase třeba někdy příště.
 

Autor: Zuzana Maudr | sobota 25.6.2022 9:51 | karma článku: 25,37 | přečteno: 1086x
  • Další články autora

Zuzana Maudr

Jak jsem se (ne)napálila při koupi nemovitosti na černohorském pobřeží

Sen o nemovitosti u moře má mnoho lidí. Jaké pasti na vás ale mohou čekat? Není jich málo, jak jsem mohla sama zjistit.

26.2.2023 v 15:14 | Karma: 25,73 | Přečteno: 1423x | Diskuse| Cestování

Zuzana Maudr

Nejdražší a nejbizarnější dálnice na světě? Nachází se v Evropě.

Díky dálnici málem přišli o své území, zničili koryto řeky a zapomněli koupit pluhy na sníh, čímž se opozdilo její slavnostní otevření. O jaké zemi je řeč? Řeč je o Černé Hoře.

11.11.2022 v 7:06 | Karma: 26,98 | Přečteno: 912x | Diskuse| Cestování

Zuzana Maudr

Záchranná akce vyslaná na pomoc ztracenému Čechovi. S ponožkami v sandálech šel do jeskyně

Za poslední čtyři dny již počtvrté pomáhali záchranáři Čechům na dovolené v Černé Hoře. Ani tentokrát se akce neobešla bez špetky bizáru.

8.7.2022 v 12:10 | Karma: 19,26 | Přečteno: 830x | Diskuse| Cestování

Zuzana Maudr

Dvě české dvojice se ztratily v černohorském pohoří Prokljetije.

Slepá důvěra v aplikaci Mapy.cz se nevyplatila čtveřici Čechů, kteří se ztratili dva dny po sobě ve stejné lokalitě.

6.7.2022 v 22:21 | Karma: 34,16 | Přečteno: 9109x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2710x
Blondýna vizuálně, často i myšlenkově. Lapač na šílené příhody, které jsou nyní znásobeny životem na Balkáně. 

Seznam rubrik